Βγαίνοντας από τη Λιβαδειά και κοντά στις Τσέρες Διστόμου είναι η περιοχή Καρακόλιθος, με τρεχούμενο νερό και πλούσια βλάστηση. Παλιότερα ήταν στο πέρασμα του παλαιού δρόμου Λιβαδειάς - Διστόμου και αποτελούσε τουριστική στάθμευση.

Στον Καρακόλιθο υπάρχει ένας δυνατός αρχαίος κυκλικός πύργος μέ διπλό τείχος από ογκόλιθους. Εδώ υπήρχε η αρχαία Τραχίς. Κατά τήν διάνοιξη του δρόμου βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι μέ χρυσά κτερίσματα (όλα φυλάσσονται στους Δελφούς).

Λέγεται κατά την παράδοση ότι στον Καρακόλιθο εμφανίσθηκε η μυθική Σφίγγα στον Οιδίποδα και του έθεσε το γνωστό ερώτημα.

Ο Καρακόλιθος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ως το 1912,  ήταν Χάνι. Τό 1944 ο τόπος, όπως δείχνει  κάτω η παλαιά αναθηματική στήλη, καθαγιάσθηκε από το αίμα  134 Ελλήνων.

 Στις 24 Απριλίου του 1944 στον Καρακόλιθο, για αντίποινα σε ενέδρα αντιστασιακών ομάδων, οι Γερμανοί Ναζιστές εκτελούν τις πρωινές ώρες, 110 όμηρους πατριώτες από τις φυλακές Λειβαδιάς, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Διστομίτες το δε απόγευμα της ίδιας μέρας άλλους 24 ομήρους. 

Σήμερα εξακολουθεί και είναι γνωστό για το σύγχρονο μνημείο των πεσόντων
και για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.